lördag 15 maj 2010

Fakta om bipolär sjukdom

jag vill skriva fakta om detta pga att ge mina vänner och bekanta en chans att förstå. för många liksom jag, har ingen aning om vad bipolär menas ell vad som händer i ens huvud ell hur man fungerar.

Vid bipolärt syndrom upplever en person maniska episoder eller växlingar mellan depression och manisk eufori. dessa ibland extrema växlingar i humör, motivation, energi och allmän funktionsförmåga kan utgöra ett allvarligt funktionshinder. vid en manisk episod är patienten överaktiv, uppvisar koncentrationssvårigheter, har minskat sömnbehov. personen växlar inte sällan mellan upprymdhet och djup förtvivlan och detta även samtidigt.

självmordsrisken bland personer med bipolär sjukdom är förhöjd med 10-25% och hälften av alla bipolärt obehandlade utför självmordsförsök, vilket oftast vanligen sker under den depressiva faserna. bipolär sjukdom läker inte med tiden och de depressiva faserna är både fler o längre än de maniska.

funktioner som fallerar är förmågan att bl.a bromsa känslor och värdera dessa med logisk slutledningsförmåga. beslut fattas utan rimlig värdering av följder och personen tar inte intryck av negativa utfall av sina handlingar. mediciner och stressreduktion återställer i bästa fall balansen mellan nedbrytande och uppbyggande ämnen i hjärnan. detta tar dock sin tid och det kan förklara varför en person som varit sjuk, ofta inte återfår sin fulla hjärnfunktion.

oftast tar det måndader upp till över ett år innan full funktion är åter. mycket tyder på att funktioner av viktiga signalsubstanser i hjärnan ( serotonin, nordadrenalin, dopamin ) är förändrad. ärftliga faktorer spelar stor roll för utveckling av bipolär sjukdom.

när man är manisk kan man förlora omdömet och bete sig på ett sätt som skapar problem när det gäller, t.ex arbete, relationer ell ekonomi. när man är deprimerad kan allt kännas svårt och man kan förlora livsglädjen. mellan perioderna kan man oftast leva som vanligt. många andra omständigheter som personlighet, långvarig stress och omgivningens sätt att reagera på sjukdomen kan påverka sjukdomen på sikt.

det kan också vara att acceptera att man fått en livslång sjukdom. symptomen vid både mani o deression kan bli så allvarligt att man behöver vård på sjukhus. vid depression kan det röra sig om svårigheter att klara vanligtvis enkla uppgifter, som att äta o sköta om sin personliga hygien. i mycket svåra fall är risken för självmord stor. vid mani kan det handla om att man blir uppvarvad och aggressiv, att man blir farlig både för sig själv och mot andra.


Detta var tufft att skriva men så här är sanningen, bara att inse för mig och förhoppningsvis så accepterar jag det en dag.




over and out

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar