tisdag 1 mars 2011

Psykopater

I fredags tidningen fann jag en artikel som fick mig väldigt intresserad, den handlar om en psykolog vid namn Sigvard Lingh. han har en lång erfarenhet inom psykologi både som universitets lärare och praktiserande yrkesman. han har vid flera tillfällen mött psykopater i terapi. Sigvard har precis gett ut boken: "psykopater och sociopater - ett spektrum."

han säger, " kanske har du träffat någon som verkligen lyser i ett sällskap, men när ni lär känna varandra lite bättre så kommer den där smygande känslan av att något inte stämmer. det finns bara en huvudperson i hans eller hennes liv. bara en människa som verkligen betyder något; den egna personen. vi borde bli bättre på att lita på vår känsla. han vill inte att människor ska bli rädda eller fientligt inställda till andra, men inte heller vara naivt godtrogen i sina möten. möt nya människor på ett neutralt sätt med en liten positiv touch.

anhöriga som fallit offer för en människa med psykopatisk läggning vet hur livsfarligt det kan vara. psykopater behandlar människor runtomkring som disktrasor omväxlande med förvirrande oväntat vänlighet. de vrids ur gång på gång tills det inte finns något mer att hämta. då går psykopaten vidare till någon annan som kan ge fortsatt näring.

i boken får läsaren ta del av olika psykopatiska förklaringar till hur psykopati kan uppstå samt analyser om andra områden som många förknippas med delar av psykopatins drag. det kan vara exempelvis, adhd, asperger eller autism som inte alls ska blandas ihop med ovanstående

vissa drag som man kan vara uppmärksam på är t.ex:

1, sätter sina egna intressen först
2, kompromissar inte annat än tillfälligt
3, riktig värme i relationen saknas
4, charmig och munvig, har ofta snabba svar även på svåra frågor
5, personen förhöjer sig själv, likt narcissisten
6, empatibrist
7, leda, blir lätt uttråkade
8, brist på uppriktig tacksamhet för gåvor eller tjänster
9, gråter mycket sällan, blir aldrig ledsen eller sårad, bara våldsamt arg

psykopaten har känslor men de saknar känslor för andra. det tar lång tid att hämta sig efter en destruktiv relation om man har träffat på en psykopat. en psykopat gör ingenting för andra utan att själva vinna något. de beskrivs ofta som karismatiska och charmiga men under ytan finns det ingen äkta kärlek till någon annan".

det var en otrolig intressant artikel att läsa. undrar vem eller vilka jag tänker på!!

1 kommentar:

  1. Jag tänker ju på min förra kille ... och killen för honom. Att man aldrig lär sig. :-(

    SvaraRadera