fredag 7 januari 2011

Julafton 2010

Det märks tydligt att en högtid står inför dörren. kundvagnarna är fyllda till max med diverse livsmedel och annat som kan vara bra att ha. affärerna är fulla till gränsen, ett allmänt kaos råder, folk river och sliter allt för att få ner så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. köerna växer, stressen ökar att vänta på sin tur i lugn och ro existerar inte. den som har vassast armbågar vinner precis som i tunnelbanan. tonen på folks röstlägen förändras för varje dag som går, ju närmare julen kommer blir stämningen mer brysk. det vänliga mellan människor är som förbytt, förändringen sker i takt med tiden, det är sååå mycket som ska göras, som måste absolut göras.

på parkeringen utanför ica råder fullständig kalabalik. bilar står hur som helst för under dessa dagar är det djungel lagen som gäller. kommunen har som vanligt totalt misslyckats med snöröjningen och det underlättar inte precis. den som hittar en ledig lucka skiter fullständigt i om någon mer får plats, vid jul blomstrar egoismen. de flesta blir som rovdjur i jakten på den perfekta julgranen, finaste skinkan, godaste glöggen och alla dessa jävla paket som ska införskaffas. önskelistorna är nästan lika långa matlistorna, ju närmare julen man kommer desto fler panik köp blir det. presenter som ska byta ägare läggs under granen, presenter som öppnas på ett par sekunder för i samma ögonblick riktas uppmärksamheten redan på nästa julklapp.

mängder av olika maträtter ska tillagas för snart utbryter ett frosseri utan dess like. alla vill ha med sina favoriter på bordet och på så vis växer julbordets omkrets för varje år. när julaftonens mest intensiva timmar är över pustar många ut, vi fixade det i år igen, äntligen är en del mål nådda och önskningarna uppfyllda, barnens behov tillgodosedda. stressen lägger sig en stund medans magen jobbar febrilt med allt som kommit ner via matstrupen, under en dag skapas det mer kaos i magen än under hela året. där sitter man som en övergäst Miss Piggy full av gaser och allmänt dåsig. den stående frågan är, varför åt man så fort och mycket i år oxå? men det är ju bara jul en gång om året så då ska det fanimej ätas ordentligt, hellre spräcker vi en tarm än att någonting förgås.

lite senare på kvällen kommer det fram ännu mera kalorier. knäck, glögg, choklad, godis, nötter, frukt, dadlar mm mm....antagligen olika alkoholhaltiga drycker till de vuxna för dom måste ju oxå få fira och känna av att det är jul.. var man inte mätt innan så blir man det garanterat nu. det blir några timmars sömn innan nästa dag då samma scenario utspelar sig igen..och igen.. allt i jakten på den perfekta julen. vid denna högtid råder det tydligen ingen brist på pengar.

när jag står där inne på ica och ser hur många kör gocart med sina vagnar bland hyllorna fick jag nog och gick ut. inte riktigt rätt dag att handla på för oss som högst fyller en korg. under tiden jag stod där inne i affären studerade jag hur folk uppträdde, blev ganska brydd över hur intensiva och målmedvetna dom flesta agerade. antagligen på ren vana och en noggrann planerad strategi. jag konstaterade att det finns fyra olika kategorier, hur man handlar under press, stress och tidsnöd.

Kategori 1:

här ingår dom äldsta som varit med förut och som vet att den finns ingen anledning
att jäkta. dom gick lugnt och stilla bland alla varor. båda parter är med, herren kör vagnen och frugan plockar lugnt ner varorna. dom pratar och diskuterar med varandra på ett behagligt sätt om vad dom ska äta under julen. ett lugnt tempo, lagom med mat och en trevlig attityd. denna grupp har ingen inköpslista.

Kategori 2:

det är nu det börjar hända saker, för här ingår de medelålders med barn. här råder den totala hysterin. oftast är det bara mamman som handlar maten, gubben bidrar säkert med att besöka bolaget. hon styr vagnen med tunnelseende, fladdrar med blicken för att scanna av varenda hylla, registrerar vad som ska köpas och i vilken turordning varorna kommer. checkar av på listan, stryker det som är klart så att ingenting missas. här är attityden helt annorlunda än kategori 1, ingen jul stämning alls utan innehåller irritation och egen självförvållad stress.

Kategori 3:

denna grupp består av ungdomar som nyss flyttat ihop eller har varit sambos i några år. dom har varsin korg och ingen planerad rutt mellan hyllorna. istället kramas dom och njuter av varandra, det får liksom ta den tid det tar.

Kategori 4:

detta är min grupp, ensamstående med korg. vi går som på rulle och köper det vi brukar. vi gör inga större utsvävningar bara för att det är jul, korgen innehåll består av samma livsmedel som vanligt, som vilken vardag som helst.

på kvällen fixar jag lite kaffe, sätter mig under en fleece filt i soffan och försöker förstå att det är jul. Hobbe lägger sig omedelbart i mitt knä, kurrade och trampade med sina tassar. jag stryker honom över ryggen och känner denna oändliga kärlek som finns mellan oss. älskade Hobbe, det är du och jag mot världen!!

för många människor upplevs inte julen som något positivt. istället påminns man om sin ensamhet. renarnas bjällror klingar inte som ljuv musik, utan som varningssignaler ett larm som börjar tjuta och påminner om svunna dagar, positiva eller negativa. det blir så uppenbart hur ensam man är, många mår fruktansvärt dåligt och tv:n är det enda sällskapet. många människor orkar inte med dessa dagar utan väljer att ta sitt liv strax före jul eller under. i år var det en vän till T som valde att ge upp. jag vet vem han är, jag ser hans ansikte framför mig och mitt hjärta fylls av både smärta och sorg. varför var det ingen som märkte och såg hur han mådde? kanske hade en gest från en medmänniska fått honom att orka kämpa vidare, en enda liten gest....

FÖR, precis som ett flygplan kan en människa haverera!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar