Vad skönt det är när allt börjar återgå till det vanliga igen, när man känner igen situationen, för den är mycket mera bekant. Som tur är hann jag inte smaka på det nya livet så länge. Jag fick i alla fall känna på hur det kan vara och hur fri jag kände mig under ett par månader, och det var första gången på många många år. Äntligen så vet jag hur det är, när pengarna räcker till för att betala alla räkningar och hur det känns att få handla mat för sina egna pengar. Det var en berusande känsla och en otrolig lycka som kändes i hela kroppen. Jag behövde inte be om hjälp, vilket gjorde mig gladare och en självständig människa.
När jag äntligen hade fått upp hela knoppen ovanför vattenytan, så kom den numera välkända hammaren och slog till mig ordentligt. Det räckte inte med att ge mig en stor fet smäll. Denna gång utdelades det en rad av slag, i varierande styrka, de stod på kö och naturligtvis skedde allt inom loppet av en månad. Varför kan de aldrig sprida ut sig över hela året? Det började med att bilen inte gick igenom besiktningen. I och för sig var det "bara" bakhjulsbromsen som blev underkänd, men hur kul är det? Nu för tiden så vägrar jag att skruva med bilar av flera anledningar. Jag hatar verkligen att laga och reparera dessa plåtlådor. De ska bara rulla på och nöja sig med att få bensin som mat. Om jag nu skulle drabbas av en impuls och själv tog tag i problemet, har jag ingen bra plats att hålla till på. Jag är bortskämd i den frågan, för när jag arbetade på Saab fick vi ta in våra egna bilar varje torsdagskväll. Dessutom var mitt verktygsskåp fyllt med kvalificerade verktyg, det fanns tryckluft och alltid en hjälpsamma händer. I Östersund hade jag en händig sambo som tur var tog tag i sådana problem. Jag har inte längre några egna verktyg, de är utspridda lite här och där i Sverige. Hade jag bott i närheten av T så hade jag ockuperat hans underbara verkstad, då skulle jag ha gjort det för egen maskin. Jag hade dessutom fått sällskap, hjälp och fika pausar.
För att jag inte skulle få körförbud, var jag tvungen att besiktiga om bilen innan den 16:e April. Som vanligt tänkte jag, det är gott om tid, jag hinner inga problem. Påsken passerar och jag har inte ens bytt till sommarhjul. Någon dag senare började avgassystemet att låta som en gammal fiskeskuta. Nu hade jag inte längre något val, lilla lata jag blev tvungen att engagera mig i dessa problem. Jag får äntligen tummen ur och ringer till en verkstad nere i byn. Han kan ta in bilen om två dagar. Den veckan skulle jag både träffa min psykolog och infinna mig på Komvux. Så jag körde en bil som var belagd med körförbud, vinterhjul och hål i avgasröret. Jag börjar bli van med att avgassystemet på ett eller annat sätt går sönder. Det är tredje gången som det händer pga denna jävla misskötta grusväg.
Killen på verkstaden fick byta ut bromsskivorna bak, nya belägg, spänna upp handbromsvajern, montera dit sommarhjulen, byta ut båda däcken fram för de var som slicks. Halva avgassystemet var tvunget att ersättas med nya rör och ljuddämpare. Kalaset gick på 5000kr, jag fick ändå ett bra pris och ett vänligt bemötande, vilket medför att jag vet vart jag ska lämna in bilen nästa gång det händer något, för det kommer, jag lovar. Det var inte direkt lockande att ta tag i denna aktivitet för jag visste, att jag också skulle betala bilskatten i slutet av April, 2000kr. Mitt högkostnadsskydd gick också ut i samma veva, det var bara att punga upp 1800kr och se glad ut.
En annan katt här på gården var vänlig och delade med sig av sin öronskabb till Hobbe. Han har aldrig haft några sådana problem förut, fast att han är 14år. Men här ute har han fått både det ena och det andra. Jag tog med honom ner till en veterinär, han var inte glad under resan, för att få hjälp med att göra rent hans öron. Jag fick ett recept på ett medel som jag skulle applicera i hans nacke var tredje vecka. För det besöket inklusive medicinen, betalade jag 1600kr. Men det var väl investerade pengar, utan honom vore livet allt bra tomt, ensamt, ödsligt och kärlekslöst.
Kontentan av det hela resulterade i, att jag inte för egen maskin skulle klara av, att själv betala alla räkningar denna månad. Men jag bad inte T om hjälp på det vanliga sättet, via ett sms, utan jag var stark nog att fråga honom via telefonen. Att jag vågade göra det stärkte mitt självförtroende och jag fick en kvittens på, att jag gått framåt i min utveckling.
För första gången var det inte jobbigt att be honom om hjälp. Det värsta var att mina planer antagligen eliminerades. Jag skulle få tillbaka 10000kr på skatten och med dessa pengar ville jag försöka, att uppfylla en dröm jag haft länge. Under hela våren har denna dröm drivit mig framåt, den har fått mig att kämpa på och givit mig ett hopp inför framtiden. Drömmen har hjälpt mig att vilja gå vidare de dagar som inte var vackra eller blåa. Jag har lagt ner fruktansvärt mycket med tid och energi för att försöka förverkliga min önskan och äntligen kunna avsluta någonting som jag har påbörjat. Jag brann verkligen inför uppgiften, den sporrade mig till att göra någonting som jag ville, för min skull och inte för någon annan. Jag började arbeta med mitt projekt i Januari och mitt mål var att allt skulle vara klart i Juni. Jag lyckades med att hålla tiden, men tyvärr försvann drömmen lika snabbt som ett stridsplan. Istället blir nu tvungen att ge dessa pengar till T, inte mer än rätt men tråkigt. Varför bli förvånad? Varför bära på en dröm när den är orealistisk och inte inom räckhåll? Jag borde vid det här laget ha lärt mig, att det alltid dyker upp stora utgifter så fort jag planerar något.
Hur långt är man villig att gå för att drömmen ska bli sann? Hur mycket vill man offra för att få sin dröm genomförd? Är den så viktig för mig inför framtiden, kommer den att påverka mig genom livet? Kommer jag att kunna glömma min dröm eller finns det en risk för att jag så småningom ångrar mig för att jag gav upp? Just nu känns det som om jag kan offra allt jag har och sälja av sådant som jag egentligen inte behöver.
Det är oerhört viktigt att ha drömmar, någonting att se fram emot. Det sägs att hoppet är det sista som överger en och det är väldigt sant. Jag har så länge levt med den känslan, det där lilla hoppet som gör att man orkar kämpa på. Givetvis får alla känna av motgångar, man ställs inför olika beslut som måste tas. Det dyker alltid upp problem, stora som små, det kan vi aldrig komma undan, aldrig fly ifrån. Kanske för stunden men efter ett tag kommer vi att bryskt vakna upp, till sanningen. Förhoppningsvis kan vi ändra den negativa händelsen till något positivt. Och istället se det som en erfarenhet, något som vi kan ta lärdom av och känna igen innan den blir alltför kraftig. Men när det väl händer känns det som om jorden försvinner under våra fötter. Det som vi har hoppats på och drömt om, kan ryckas undan på en sekund.
Vi ska vara fullt medvetna om att alla våra problem, allt som vi inte har rett ut, bär vi med oss hela tiden, varje dag, utan att vi tänker på dem, så finns de där i vårt omedvetna. Vi bär med oss tegelstenar som trycker ner och påverkar oss, utan att vi tror det, utan att vi uppmärksammar dem. Det behöver inte vara stora problem utan de innehåller också sådant som vi måste göra, vardagliga saker som att handla, städa, diska, laga mat osv. De finns där inuti oss, dygnet runt.
Det här är min historia, hur det är att drabbas av utmattningsdepression. Allt jag skriver är sett ur mina ögon, mina känslor, mina upplevelser och intryck. Hur livsglädjen kan försvinna på en sekund men lika snabbt komma tillbaka. Än idag vet jag inte hur det kommer att gå. Kan jag med min berättelse få någon att känna igen sig, att känna jag är inte ensam, då har jag satt en två poängare. Det blir en resa genom helvete men oxå vackra soliga dagar.
tisdag 31 maj 2011
onsdag 18 maj 2011
Konsten att vara snål
I över tre år har jag hyrt detta hus och jag kan med lätthet räkna ut hur många av alla dessa dagar som har varit helt problem fria. Jag menar då inte något som rör min hälsa, utan helt vanliga saker. Sådant som ni andra ser som självklara och inte ens reflekterar över. Jag gjorde inte det heller förut men nu har det blivit min vardag, varje jävla dag blir jag påmind och jag har väldigt svårt att tro, att vi lever på 2000-talet.
Jag kan bara konstatera att vissa människor inte ska vara hyresvärdar, de ska inte ens befatta sig med denna verksamhet. Har man hyresgäster innebär det att man har vissa förpliktelser, vad man än hyr ut. Är man hyresvärd ingår det service inom flera områden eftersom man har ett ansvar gentemot den som hyr. Har man inte förstått eller inte inser att man har vissa skyldigheter ska man inte hyra ut något.
Jag har aldrig upplevt denna negativa atmosfär någon annanstans. Inställningen hos dessa värdar är att tjäna så mycket pengar som möjligt för så lite service och utgifter det bara går. Att laga något som gått sönder bär emot eftersom det innebär en utgift. Har man inte tid att laga det som har gått sönder borde man ta hjälp av en autoriserad firma inom det området som problemet finns. Det borde vara det mest logiska, både för ekonomin och hyresgästen. Att fusk laga resulterar oftast i att det i slutänden blir dyrare och det gynnar ingens plånbok. En massa onödigt arbete uträttas och tiden innan felen åtgärdas är skrämmande och fruktansvärt oansvarligt. Det kostar alltid pengar att äga fastigheter, tiden tar ut sin rätt, inget material håller för evigt. Fort och fel, gör om och gör rätt.
Om man kontinuerligt underhåller sina fastigheter blir inte kostnaden så hög som när man alltid väntar tills det helt säckar ihop. Små utgifter måste vara bättre än att åka på en jätte summa varje gång. Inte ens då tar man sitt ansvar för att se till att standarden upprättshålls och därför får man hyresgäster som vantrivs. Ägarna tål absolut ingen negativ kritik, dom kan inte se det ur hyresgästens perspektiv, inte se helheten och innebörden av deras handlande. Kan man inte ta negativ kritik som något positivt vill man inte hyresgästens bästa. Den som framför kritiken eller en önskan gör det inte för att vara dum, elak eller negativ. Utan oftast handlar det om att rätta till ett "fel" bara för att det ska bli enklare och höja trivseln, att det ska flyta på bättre och faktiskt få ut det man betalar för. Istället reagerar man med ilska och utfall mot den som vågar ställa en fråga, den som äntligen vågar säga ifrån. Det spelar ingen roll vilken ålder det är på den individ som till slut tröttnat på allt som motarbetas, reaktionen blir alltid den samma. Ett otal gånger har vi alla hört följande mening, vi tvingar er inte att hyra av oss utan passar det inte så kan ni flytta härifrån!
Det visar bara en stor brist i ödmjukhet och viljan att få en gemytlig stämning runt omkring sig, för alla tvister beror alltid på de som hyr, aldrig på dem som äger. Det dyker alltid upp problem när man hyr ut och då gäller då att kunna tackla det på rätt sätt. Att låta bli att laga det trasiga går ut över den som hyr. Att det rullar in pengar ses som något helt naturligt men att laga något är mindre motiverande. Då undrar jag, vad är det då som man betalar för? I lagen står det att hyresvärden ska åtgärda problemet inom rimlig tid..
Det tog över två år innan jag fick lås i mina ytterdörrar. Första gången jag påpekade att det inte fanns några nycklar var några dagar efter att jag flyttat in. Då satt en av ägarna vid mitt köksbord för att lämna hyreslapparna. Vilket hon naturligtvis förnekade, hon hade absolut aldrig hört det innan jag påminde henne om problemet, synd att jag har ett bra minne för jag minns det som om det vore igår. Till slut tröttnade jag och betalade bara in en viss summa av hyran, vips var hon här och spelade förvånad dessutom var hon sur över att jag hade dragit in på hyran.
Det är nu 11 månader sedan som min toalett helt brakade ihop. Jag kan inte spola på det normala viset utan är tvungen att fylla en hink i duschen och på så vis spola manuellt. I augusti förra året var en av ägarna här och klippte min gräsmatta för sista gången inför höst och vinter. Jag gick ut för att påtala problemet än en gång, återigen spelade hon att vara helt ovetande. Jag försökte förklara att toan var helt död, den fyller inte på vatten utan jag spolar med en hink. Så, nu är det maj 2011 och här bor jag fortfarande med en stendöd toalett stol. Jag undrar, skulle dom själva vilja ha det så här? Är det ett normalt beteende av en hyresvärd att beröva sin hyresgäst vanlig enkel jävla standard?
Midsommar, jul, nyår och påsk har passerat, jag hade gärna haft min mamma här under några av dessa högtider. Men hur ska jag kunna kräva utan att skämmas, att hon får fylla en hink med vatten när hon är 78 år? Jag vägrar att ta hit vänner. Jag har fått en och samma kommentar från flera utav mina vänner, "om jag skulle bo i detta hus, skulle jag nog vilja ha betalt". En fin gest skulle vara att jag fick ett gäng betalnings fria månader som kompensering för att jag har haft det så här i snart ett helt år. Det vore en fin gest. Handen på hjärtat, är det här normalt?
Jag kan bara konstatera att vissa människor inte ska vara hyresvärdar, de ska inte ens befatta sig med denna verksamhet. Har man hyresgäster innebär det att man har vissa förpliktelser, vad man än hyr ut. Är man hyresvärd ingår det service inom flera områden eftersom man har ett ansvar gentemot den som hyr. Har man inte förstått eller inte inser att man har vissa skyldigheter ska man inte hyra ut något.
Jag har aldrig upplevt denna negativa atmosfär någon annanstans. Inställningen hos dessa värdar är att tjäna så mycket pengar som möjligt för så lite service och utgifter det bara går. Att laga något som gått sönder bär emot eftersom det innebär en utgift. Har man inte tid att laga det som har gått sönder borde man ta hjälp av en autoriserad firma inom det området som problemet finns. Det borde vara det mest logiska, både för ekonomin och hyresgästen. Att fusk laga resulterar oftast i att det i slutänden blir dyrare och det gynnar ingens plånbok. En massa onödigt arbete uträttas och tiden innan felen åtgärdas är skrämmande och fruktansvärt oansvarligt. Det kostar alltid pengar att äga fastigheter, tiden tar ut sin rätt, inget material håller för evigt. Fort och fel, gör om och gör rätt.
Om man kontinuerligt underhåller sina fastigheter blir inte kostnaden så hög som när man alltid väntar tills det helt säckar ihop. Små utgifter måste vara bättre än att åka på en jätte summa varje gång. Inte ens då tar man sitt ansvar för att se till att standarden upprättshålls och därför får man hyresgäster som vantrivs. Ägarna tål absolut ingen negativ kritik, dom kan inte se det ur hyresgästens perspektiv, inte se helheten och innebörden av deras handlande. Kan man inte ta negativ kritik som något positivt vill man inte hyresgästens bästa. Den som framför kritiken eller en önskan gör det inte för att vara dum, elak eller negativ. Utan oftast handlar det om att rätta till ett "fel" bara för att det ska bli enklare och höja trivseln, att det ska flyta på bättre och faktiskt få ut det man betalar för. Istället reagerar man med ilska och utfall mot den som vågar ställa en fråga, den som äntligen vågar säga ifrån. Det spelar ingen roll vilken ålder det är på den individ som till slut tröttnat på allt som motarbetas, reaktionen blir alltid den samma. Ett otal gånger har vi alla hört följande mening, vi tvingar er inte att hyra av oss utan passar det inte så kan ni flytta härifrån!
Det visar bara en stor brist i ödmjukhet och viljan att få en gemytlig stämning runt omkring sig, för alla tvister beror alltid på de som hyr, aldrig på dem som äger. Det dyker alltid upp problem när man hyr ut och då gäller då att kunna tackla det på rätt sätt. Att låta bli att laga det trasiga går ut över den som hyr. Att det rullar in pengar ses som något helt naturligt men att laga något är mindre motiverande. Då undrar jag, vad är det då som man betalar för? I lagen står det att hyresvärden ska åtgärda problemet inom rimlig tid..
Det tog över två år innan jag fick lås i mina ytterdörrar. Första gången jag påpekade att det inte fanns några nycklar var några dagar efter att jag flyttat in. Då satt en av ägarna vid mitt köksbord för att lämna hyreslapparna. Vilket hon naturligtvis förnekade, hon hade absolut aldrig hört det innan jag påminde henne om problemet, synd att jag har ett bra minne för jag minns det som om det vore igår. Till slut tröttnade jag och betalade bara in en viss summa av hyran, vips var hon här och spelade förvånad dessutom var hon sur över att jag hade dragit in på hyran.
Det är nu 11 månader sedan som min toalett helt brakade ihop. Jag kan inte spola på det normala viset utan är tvungen att fylla en hink i duschen och på så vis spola manuellt. I augusti förra året var en av ägarna här och klippte min gräsmatta för sista gången inför höst och vinter. Jag gick ut för att påtala problemet än en gång, återigen spelade hon att vara helt ovetande. Jag försökte förklara att toan var helt död, den fyller inte på vatten utan jag spolar med en hink. Så, nu är det maj 2011 och här bor jag fortfarande med en stendöd toalett stol. Jag undrar, skulle dom själva vilja ha det så här? Är det ett normalt beteende av en hyresvärd att beröva sin hyresgäst vanlig enkel jävla standard?
Midsommar, jul, nyår och påsk har passerat, jag hade gärna haft min mamma här under några av dessa högtider. Men hur ska jag kunna kräva utan att skämmas, att hon får fylla en hink med vatten när hon är 78 år? Jag vägrar att ta hit vänner. Jag har fått en och samma kommentar från flera utav mina vänner, "om jag skulle bo i detta hus, skulle jag nog vilja ha betalt". En fin gest skulle vara att jag fick ett gäng betalnings fria månader som kompensering för att jag har haft det så här i snart ett helt år. Det vore en fin gest. Handen på hjärtat, är det här normalt?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)